lipca 02, 2017

Bobowy zawrót głowy. Przepisy na dania z bobem.


Możecie jeść go tradycyjnie z solą, ewentualnie jak ja ostatnio z bazylią, łyżką oliwy, koperkiem i garścią słonecznika. Można gotowany, można smażony. Ta sezonowa roślina strączkowa ma ogromny potencjał, a z przyzwyczajenia często nie wychodzimy poza ramy i posypujemy tylko solą. 

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.

Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Ponadto w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów.

Oto kilka przepisów, które zamierzam wypróbować i które postanowiłam Wam polecić : 

Pierwszy pochodzi od Beszamel.se.pl 

To sałatka z bobu, pomidorów ze serem feta. 

  • 250 g bobu
  • 2 małe pomidory
  • 65 g sera feta
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • 5-6 czarnych oliwek
  • szczypta soli i pieprzu do smaku







Bób gotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odsączyć, obrać ze skórki i odstawić do ostygnięcia.
Pomidory pokroić na 8 części, a ser w niewielkie kostki. Wymieszać z ziarnami bobu.
Z oliwy i octu przygotować sos winegret i dodać do niego posiekany koperek. 
Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, polać przygotowanym sosem.

Drugi przepis to Bób w sosie śmietanowym od mojegotowanie.pl 


  • 45 dag bób
  • 200 ml śmietana 18 proc
  • 20 dag boczek
  • 1 sztuka cebula
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 sztuka ząbek czosnku








Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w paseczki. Boczek i cebulkę podsmażyć. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Wycedzić Do podsmażonego boczku i cebulki dodać śmietanę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Natkę posiekać i również dodać. Wymieszać sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę razem podsmażyć całość. Bób wyłożyć na talerze polać sosem i posypać natką pietruszki.

Na Smakerze  znajdziecie sałatkę z bobem i suszonymi pomidorami. 


  • 1/2 kg bobu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 10 szt. suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej (lub zwykłej + kilka listków posiekanych listków bazylii)
  • Sól
  • pieprz



Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w małą kostkę - podobnie pomidory. Dodajemy do bobu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy powstały sos solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mieszamy i gotowe :)


Na kuchniamniam  zachwyca kilka przepisów.

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami




  • 2 filety z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200 g bobu
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • papryka słodka mielona
  • olej rzepakowy do smażenia


Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się pulpy z nasionami.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i wrzucić na rozgrzany olej. Delikatnie obsmażyć, rozdzielając każdy kawałek mięsa. Ściągnąć z patelni. Rozgrzać ponownie odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wtedy dołożyć kurczaka, wyłuskany bób i pokrojone pomidory. Przyprawić według smaku, dodając na końcu świeży koperek. 
Frittata z bobem i pomidorami, na nią wyjątkowo mi ślinka cieknie :)


  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 125 g serka kremowego o smaku pomidorów i bazylii
  • ok 300 g ziaren bobu (świeży lub mrożony)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory
  • masło klarowane do smażenia
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz czarny


Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Gotować ok 10 min do miękkości. Przelać zimną wodą i ziarna obrać z łupinek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklić na maśle klarowanym. Dodać ziarna bobu i pokrojone w kostkę dwa pomidory, bez skórki i wodnistych części z nasionami. Warzywa przełożyć do formy o średnicy 25 cm. Jajka rozmącić z mlekiem i dołożyć serek. Dokładnie wymieszać, lekko doprawić solą i pieprzem. Przelać do warzyw, układając na wierzchu pokrojonego w plasterki pomidora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Podawać na ciepło posypując po wierzchu posiekanym szczypiorkiem. 
Pomidorowa kasza orkiszowa z bobem
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 2 szklanki wody
  • 200 g bobu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona







Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodać suszoną bazylię i tymianek. Krótko podsmażyć i dodać skrojone pomidory. Po chwili wsypać kaszę, zalać wodą i przyprawić. Dusić około 15 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby można dodać więcej wody, a zamiast niej można użyć bulionu drobiowego. Na końcu dodać wyłuskany bób i chwilę podsmażyć. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
A Wy, jak jadacie bób? Tradycyjnie, czy nowocześnie? Podzielcie się przepisami! :) 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger