czerwca 12, 2017

Werther’s Original Soft Caramel. Popłyń karmelową rzeką rozkoszy.

Werther’s Original Soft Caramels to nowe cukierki idealne dla miłośników karmelu! Zostały stworzone z prawdziwego masła i świeżej śmietanki. Dzięki temu są pyszne, kremowe i bardzo delikatne. Ich smak uzależnia na tyle, że nigdy nie kończy się na jednym! Sięgając do torebki zawsze weź co najmniej dwa :)

Te miękkie cukierki o karmelowym smaku pokochają wszyscy miłośnicy ciągutkowych słodyczy. Werther's Original to idealny smakołyk na małego słodkiego głoda! 

Cukierki dostępne są w dwóch rodzajach opakowań : 75 g i 48g. 
Spróbuj i Ty. Przenieś się do świata karmelu i odpłyń karmelową rzeką.


Dzięki udziałowi w kampanii Rekomenduj.to miałam możliwość poznać te cudowne karmelki. Jeśli znajdziesz w swoim sklepie je - nie wahaj się spróbować! 

A ja mam dla Was dwa przepisy na to, co można zrobić z ich udziałem, które zamierzam wykorzystać  :)



Karmelowa tarta autorstwa : Ale Ciachoo!

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
Masa:
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukierków Werther's Original z karmelem Creamy Filling
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Spód tarty nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min., aż się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Wykonanie masy:

Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy cukierki Werther's Original i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich cukierków, cały czas intensywnie mieszając aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Studzimy. Na końcu dokładnie mieszamy powstałą masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min.

Wykonanie polewy:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.



Nalewka karmelowa z dodatkiem kawy autorstwa matczysko

  • 2 opakowania cukierków Werther’s Original Soft Caramels – 150g
  • 200 ml wódki
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawę zalać 50 ml gorącej (nie wrzącej) wody, zostawić do ostygnięcia. Cukierki rozpuścić w kąpieli wodnej, jak wyżej, a na koniec dodać cukier wanilinowy. Przelać do wysokiego naczynia, zaczekać aż ostygną. Wlać powoli śmietankę, ciągle miksując dodać kawę, a na koniec powoli wlewać wódkę. Przelać do karafki.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger