czerwca 14, 2017

Przepis na drożdżówkę z truskawkami z kruszonką.

Oto przepis na moją drożdżówkę z truskawkami. 



Składniki : 

  • torebka suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 4 całe jajka
  • 100 gram cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • truskawki


Przygotowanie ciasta : 

Do miski wsypać drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące mleko) i dokładnie wymieszać. Postawić okryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut. Powinno urosnąć.

Jajka wbić do oddzielnej miski i zmiksować dokładnie z cukrem na puszystą masę.
Do kolejnej miski przesiać mąkę, zrobić dziurkę w środku i do niej wlać wyrośnięte drożdże. Zagarniać mąkę do środka mieszając. Po chwili dodać zmiksowane jajka i wszystko razem wymieszać przez około 10 minut. Po czym dodać roztopione i przestudzone masło. 

Wyrobione ciasto przykryć znów ściereczką i znów musi odpocząć. Około 1,5h. W tym czasie powinno dość sporo powiększyć swoją objętość. 

W międzyczasie przygotować kruszonkę. 
Mąkę przesypać do miski, dodać posiekane, zimne masło i wiórki kokosowe. 

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto wybrać z miski i przełożyć do formy, starając się rozciągnąć i rozpłaszczyć, aby wypełniło formę po brzegi. 
Na cieście równomiernie ułożyć ćwiartki truskawek i posypać rozdrobioną w palcach kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić ciasto i piec 35-40 minut. 

Najlepiej smakuje ciepłe :) 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger