czerwca 26, 2017

Placuszki jogurtowe z truskawkami.

Placuszki na jogurcie greckim (lub naturalnym) z truskawkami. Są niezwykle pyszne, delikatne i puszyste. Z dodatkiem truskawek smakują wyśmienicie. Ich zaletą jest to, że smaży się je na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Możemy przygotować je na śniadanie, obiad czy podwieczorek.






SKŁADNIKI
  • -250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • -2 duże jajka
  • -2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • -2- 3 łyżki cukru
  • -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -mała szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -truskawki

PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Patelnię rozgrzewamy, nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Jednorazowo smażymy po 4 sztuki, na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy placki podrosną włożyć w każdego placka po kilka grubszych plasterków truskawek. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.

1 komentarz:

Sonia Chmielewska pisze...

Przy następnym zakupie truskawek muszę wypróbować :D młody lubi takie słodkie placuszki, a i ja nie pogardzę :P

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger