maja 04, 2017

Syrop z mniszka lekarskiego + winietki na słoik do wydruku.

Mniszek pospolity (taraxacum officinale), potocznie zwany mleczem, jest przez większość z nas postrzegany jako chwast, którego pełno na trawnikach i łąkach. A jeśli chwast, to jest niepożądany. A dlaczego nie wykorzystać go np. w kuchni, przygotować herbatę, czy pyszną sałatkę?




Zalety mniszka lekarskiego:
  1. pobudza trawienie – stymuluje produkcję soków trawiennych, która rozpoczyna się w
    ustach, po kontakcie ze śliną;
  2. wpływa na poziom cukru we krwi – działa jak środek stabilizujący, chroni organizm przed gwałtownymi wzrostami i spadkami poziomu cukru. Poleca się picie herbaty z mniszka diabetykom;
  3. zapobiega kamicy nerkowej – naukowcy z Uniwersytetu w Maryland (USA) wykazali, że połączenie produktów bogatych w szczawiany i wapń (a taki jest mniszek) może obniżać częstość występowania kamieni nerkowych;
  4. zmniejsza obrzęki – jako środek moczopędny np. w postaci herbaty, pozwala zmniejszyć obrzęki i zatrzymywanie płynów, co sprzyja utracie masy ciała.


Mniszek w kuchni i nie tylko:


  1. sałatka – mlecz może stanowić bazę dla sałatek. Ta ze świeżych liści jest bardzo pożywna. Sałatka z liści mlecza jest bombą witaminową: nieblanszowane liście zawierają witamy A,B,C,D (aż dwie z grupy witamin ADEK, czyli tych, których nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować), z czego zawartość witaminy A jest wyższa niż w marchewkach;
  2. nadzienie – zblanszowane liście mniszka są pysznym nadzieniem do pierożków czy naleśników;
  3. wino – w ciągu kilku dni możemy przygotować wino z żółtych płatków mlecza, np. z dodatkiem cytryn i pomarańczy. Ze skwaszonego wina możemy przygotować ocet;
  4. herbata – przyrządza się ją z kwiatów. Parzy się ją 10 minut pod przykryciem. Na łyżkę kwiatów przypada 0,5 litra wrzątku. Napój pije się po 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie;
  5. miód (syrop) – przypisuje mu się nadzwyczajne właściwości, zwłaszcza w walce z przeziębieniem. Jednak miód z kwiatów mniszka wytworzony przez pszczoły ma więcej zdrowotnych właściwości;
  6. sok z mniszka (białe mleczko) – pomaga w walce z kurzajkami czy liszajem. Ma działanie gojące;
  7. wyciąg z kwiatów mlecza jest naturalnym surowcem barwierskim. Służy np. do barwienia bawełny;
  8. ekologiczny nawóz do kwiatów, ponieważ to cenne źródło miedzi. Jak zrobić nawóz? Potrzebujemy trzy całe mlecze – korzeń, kwiaty, liście. Wszystkie składniki umieszczamy w wiadrze, zalewamy litrem gorącej wody i przykrywamy. Parzymy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, chłodzimy i od razu podlewamy nasze rośliny;
  9. pokarm dla gryzoni – mlecz kochają króliki, świnki morskie, chomiki, a czasem nawet papugi.

Co zawiera mniszek lekarski?
  • witaminy A, C, D oraz z grupy B,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź,
  • garbniki,
  • flawonoidy.

Mniszek lekarski pomaga na przeziębienia, infekcje, oczyszcza organizm z toksyn wzmacnia organizm.


Właściwości mniszka lekarskiego: 

  1. leczenie przeziębień, infekcji i chorób gardła oraz kaszlu,
  2. poprawia odporność organizmu,
  3. wspomaga leczenie reumatyzmu,
  4. obniża poziom cholesterolu we krwi,
  5. wspomaga leczenie miażdżycy,
  6. poprawia sprawność seksualną,
  7. pobudza apetyt i ułatwia trawienie,
  8. leczenie kamicy żółciowej,
  9. wskazany dla cukrzyków,
  10. działa moczopędnie.
Kto nie powinien stosować mniszka lekarskiego?

  • osoby mające problemy z żołądkiem oraz chorujące na wrzody żołądka,
  • osoby uczulone na mniszka lekarskiego.
  • Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?

Domowej roboty miód z mniszka lekarskiego przyda się w każdej domowej apteczce i kuchni, ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze oraz... smakowe! Oprócz wykorzystania go wspomagająco w wielu popularnych dolegliwościach, można również wykorzystać jego walory smakowe, na przykład słodząc nim herbatę czy dodając do wypieków.

Jak samodzielnie przygotować syrop, inaczej nazywany miodem z mleczu?  


Potrzebne składniki:

- około 250 kwiatów mleczu;

- około 1 litra wody;

- 1 kg cukru;

- sok z 1 cytryny.



Sposób przygotowania miodu z mniszka lekarskiego:
- Zbieramy około 250 kwiatów mniszka lekarskiego na początku okresu jego kwitnienia,
- kwiaty umieszczamy w garnku, zalewamy około litrem wody oraz gotujemy około pięciu minut,
- odstawiamy wywar do ostygnięcia i odcedzamy,
- gotujemy na wolnym ogniu przez trzy do pięciu godzin,
- dodajemy około jednego kilograma cukru oraz sok z cytryn,
- przelewamy do słoików i gotowe!










Przygotowałam dla Was dwie winietki na słoiki. Wystarczy wydrukować i przykleić na słoik.
Smacznego! 



2 komentarze:

Mynio pisze...

Ciekawy wpis. Nie spodziewałam się tylu fajnych właściwości. Fajnie, że przygotowałaś od A do Z włącznie z etykietami. Lubię, kiedy wszystko jest dopięte. :)

Super dzieciaczki pisze...

NIestety takie wyroby są mi obce. Nigdy czegoś takiego nie robiłam.

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger