sierpnia 04, 2016

Zamknąć lato w słoikach część II - moja sałatka.

Obiecałam Wam sałatkę którą robiłam do słoików.
Oto ona, robi się ją bardzo szybko, więc polecam, bo fajnie iść zimą do spiżarni i wyciągnąć swoje sałateczki do obiadu :)

SKŁADNIKI:

 - 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii 
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 250 g marchewki
- 4 cebule białe i 4 czerwone
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki soli (do zasolenia)

Zalewa:
 - 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka soli
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa umyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Ogórki, cukinię, marchew oraz ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Pasteryzować 15 min. od zagotowania się wody. Później słoiki obrócić do góry nogami aż do wystygnięcia- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!









1 komentarz:

kitty green pisze...

uwielbiam takie sałatki, właśnie dzisiaj mam zamiar zrobić paprykę i ogórki w carry :)

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger