stycznia 26, 2016

11 Sekretów Perfekcyjnej Pani Domu.

Każdy kto ma dziecko, wie że sprzątanie przy Maluchach, to niekończąca się walka z wiatrakami. Ja mam nauczone swojego syna sprzątania zabawek po skończonej zabawie, ale i tak mogłabym codziennie odkurzać i codziennie pytam sama siebie : SKĄD BIERZE SIĘ TEN KURZ?
Mam dla Was trochę trików, które mam nadzieję, że przydadzą sie Wam w codziennej walce o zapanowanie nad bałaganem :)


1. PROBLEM: nieprzyjemny zapach w lodówce
ROZWIĄZANIE: połóż na talerzyku połówkę cytryny, która pochłonie brzydkie zapachy. Możesz też zastosować talerzyk z proszkiem do pieczenia.

2. PROBLEM: zatłuszczone i brudne wnętrze kuchenki mikrofalowej
ROZWIĄZANIE: włóż do środka miseczkę z wodą i sporą ilością soku z cytryny i ustaw na najwyższą temperaturę na kilka minut. Potem wytrzyj papierowym ręcznikiem.

3. PROBLEM: brudne, poplamione sztućce
ROZWIĄZANIE: brudne sztućce odzyskają swój blask, jeśli na 20 minut włożymy je do wody po gotowaniu ziemniaków. Następnie myjemy sztućce, suszymy i polerujemy. To samo możemy uzyskać wrzucając je do wody z sodą oczyszczoną i zalać ciepłą wodą. 

4. PROBLEM : kamień na słuchawce prysznicowej.
ROZWIĄZANIE Nalej do plastikowego woreczka octu, nałóż go na słuchawkę prysznicową, przywiąż gumką recepturką i pozostaw na noc. Na następny dzień prysznic będzie czysty – i to bez dużego nakładu pracy!

źródło

5. PROBLEM: Jak wyczyścić pilot od telewizora, 
ROZWIĄZANIE: szczoteczkę do zębów zamocz w spirytusie. Nadmiar odsącz na papierowej serwetce. Wyszoruj pilot, a następnie wytrzyj.

6. PROBLEM: Przypalony garnek
ROZWIĄZANIE : bez trudu wyczyścisz go dzięki zastosowaniu płynu do płukania tkanin. Dno naczynia zalej wodą, dodaj 2-3 łyżki tego detergentu. Odstaw na 2 godziny, wylej miksturę, a następnie umyj tak jak zwykle (oczywiście z dodatkiem płynu do mycia naczyń!).

7. PROBLEM: Jak odświeżyć dywan?
ROZWIĄZANIE:  posyp go sodą oczyszczoną. Po 20-30 minutach odkurz.

8. PROBLEM: Jak udrożnić odpływ?
ROZWIĄZANIE: przygotuj domową mieszankę. Wsyp do niego pół szklanki sody,  a następnie wlej szklankę octu. Pojawi się dużo piany, którą po kilkunastu minutach należy spłukać wrzątkiem.

9. PROBLEM : Jak wyczyścić fugi w łazience? 
ROZWIĄZANIE : użyj zmywacza do paznokci.

10. PROBLEM plamy po naklejkach na szafkach jeśli  wasze pociechy lubią w ten sposób dekorować dom.
ROZWIĄZANIE:  pozbędziesz się ich za pomocą gąbki nasączonej płynem do płukania tkanin.

11. PROBLEM : Artystyczne dzieła na ścianach wykonane kredkami?
ROZWIĄZANIE:  spróbuj usunąć plamę za pomocą pasty do zębów.

Dzięki tym małym trikom sprzątanie pójdzie Ci szybciej i będziesz miała więcej czasu na to ... aby leżeć i pachnieć ;) 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger